Socialiseren

  • De eerste 9 weken bij Milliers de Boucles

De socialisatie van de pups begint direct na de geboorte en is bij Milliers de Boucles compleet afgestemd op de ontwikkelingsfase waarin de pups zich bevinden.

De eerste fase is de neonatale fase. De pups zijn 0-13 dagen oud. De gemoedstoestand van de moederhond is van invloed op de pups. Het beperken van stress is dan ook ontzettend belangrijk. Gedurende deze fase staan warmte, veiligheid en de geur centraal.
* Warmte. De pups kunnen in het begin hun eigen temperatuur nog niet regelen. De lichaamswarmte van moeder zal zo nodig worden aangevuld met de warmte van een warmtelamp, warmteplaat en/of kruik.
* Veiligheid. De pups worden geboren in een een werpkist. Op deze manier voelen de pups zich geborgen en veilig en is de moederhond op haar gemak, omdat ze zich volledig kan begeven in haar eigen kraambubbel.
* Geur. De geur van mama is belangrijk voor de pups. Met hun neus weten ze direct waar ze moeten zijn om te kunnen drinken.

Om de pups toch al een beetje te laten wennen een hun nieuwe omgeving buiten de warme en veilige baarmoeder, begin ik in deze periode met het aanbieden van diverse ondergronden, diverse geuren, dagelijkse handling en start ik met neurologische stimulatie.
Neurologische stimulatie. Gedurende de eerste 14 dagen dat een pup oud is, maakt deze een enorme ontwikkeling door. Door optimaal gebruik te maken van deze periode en de pups met beleid neurologisch te stimuleren, ontwikkelt het neurologische netwerk in het kleine kopje van de pup. Hierdoor kunnen zij op latere leeftijd beter omgaan met stress, hebben ze een grotere weerstand en een sterkere hartslag en vertonen ze meer exploratie gedrag.

De tweede fase is de overgangsfase. De pup is 13-21 dagen oud. In deze fase gaan de oogjes en oortjes open. Vanaf dat moment is input vanuit de externe wereld nodig voor de ontwikkeling. Omdat de pups bij Milliers de Boucles opgroeien in de woonkamer, komen ze dagelijks in aanraking met de normale huishoudelijke bezigheden, zoals stofzuigen, koken, radio, etc. Daar blijft het niet bij. De pup maakt ook kennis met diverse nieuwe ondergronden, geluiden, geuren en contrasten/vormen.

De derde fase is de bewustwoordingsfase. De pup is 21-28 dagen oud. De pups worden zich steeds meer bewust van hun omgeving, hun nest- en huisgenoten en gaan op verkenning. Ze zullen meer gaan doen op eigen initiatief. De ruimte waarin de pups opgroeien zal gedurende deze fase dan ook worden omgebouwd tot een heuse puppygym waarin de pups met o.a. diverse materialen, hoogteverschillen en geluiden in aanraking komen.

Na de bewustwoordingsfase (vanaf circa 4 weken oud) tot het moment van hun vertrek, krijgen ze bezoek van kinderen, volwassen en mij bekende honden. Ook mogen ze dan voor het eerst naar buiten (mits de temperatuur dit toelaat) en op ontdekkingstocht. Eerst in de tuin en vervolgens met de hondenkar op pad en mee in de auto. Deze periode kunt u als toekomstig eigenaar van dichtbij meemaken.
Ook zullen de pups geregeld een bezoekje brengen aan de trimsalon. Ze worden gewassen, mogen kennismaken met de trimtafel en worden geborsteld en geblazen.

Wanneer de pups een week of 4 oud zijn, zie je dat ze steeds meer met elkaar gaan spelen en elkaar gaan uitdagen. De pups zullen hierin worden begeleid. Het is namelijk niet de bedoeling dat een pup buiten de boot valt of door zijn broertjes en zusjes wordt “gepest”. Daarnaast is er voor de pups keus uit diverse puppyspeeltjes die ze vervolgens overal mee naar toe slepen. Van deze situatie maak ik graag gebruik om spelenderwijs een start te maken met het stimuleren van een apport.
Meerdere malen per dag zal er met de pups worden gespeeld en zullen ze worden uitgedaagd. Uiteraard speelt de moederhond hierin een grote en zeer belangrijke rol. Aan de hand van onder andere het speelgedrag van een pup kan inzicht worden verkregen in de ontwikkeling van de karakters van de pups (is een pup rustig, dominant, afwachtend, onderzoekend, leergierig, etc.).

De allerlaatste wandeling een dag voor vertrek met de roedel.

Meer informatie over de opvoeding en vachtverzorging van uw pup gedurende de 8/9 weken, dan klikt u hieronder:
– Opvoeden & training
Vachtverzorging & trimmen
Informatie Milliers de Boucles pup

  • Moment van vertrek: de pup gaat met de baas mee

Vanaf het moment van het vertrek van de pups – de pup is dan 8 weken oud – is het belangrijk dat u verder gaat met het socialiseren van uw pup. Ga er lekker op uit met uw pup, laat de pup kennis maken met zoveel mogelijk nieuwe dingen en herhaal dit ook. Voorbeelden van activiteiten die u met uw pup kunt ondernemen:

  • wandelen aan de lijn (in huis, tuin of bij u in de straat)
  • naar het bos of naar de kinderboerderij
  • naar het winkel-/tuincentrum/de markt
  • naar de dierenarts
  • naar de trimsalon
  • naar het schoolplein
  • het volgen van een puppycursus
  • weg met de auto/fiets/hondenkar
  • naar familie/vrienden
  • naar een restaurant (tip: oefen met een kleedje naast je eettafelstoel in de eetkamer in huis en zet dit voort in het restaurant binnen of op het terras; reserveer wel vooraf een tafel)

Let op tekenen van stress/angst.
Alle nieuwe dingen die uw pup meemaakt, zijn voor uw pup een activiteit/een oefening. Uw pup zal al deze nieuwe dingen in zijn/haar eigen tempo moeten verwerken. Daarom is het belangrijk uw pup voldoende rust te geven tussen de activiteiten door. Zeker in het begin is het verstandig om niet vaker dan 1 of 2 keer in de week iets nieuws te introduceren. Zorg ervoor dat uw hond na de activiteit ook tijd krijgt om alles te verwerken door voldoende te slapen. Maak hem tijdens het slapen ook vooral niet wakker.

Wanneer uw pup iets nieuws onderneemt, kijk dan altijd goed naar de reactie van uw pup. Wanneer de pup bang is (zoals staart laag of onder de buik, trillen/beven, oren alert, wegduiken/wegrennen of heel hard piepen), dan zult u het rustiger aan moeten doen. Herhaal dan vooral de activiteiten die goed gaan! Uw pup moet namelijk vertrouwen krijgen in zichzelf, u en de wereld om hem/haar heen. En dit kost tijd, moeite en heel veel geduld. Echter, de liefde die u  uiteindelijk van uw pup terugkrijgt, is alle tijd, moeite en geduld meer dan waard!