De komende periode wordt ons geduld op de proef gesteld, want is Fee drachtig of niet..
Om alvast inzicht te geven over het verloop van de dracht bij een teef, heb ik hieronder een overzicht geplaatst met daarin een toelichting over de ontwikkelingen gedurende de eerste weken van de dracht. Veel leesplezier!
De dracht | Een schematisch overzicht van de eerste weken |
---|---|
Dagen/weken | Ontwikkelingen |
Dag 1-7 (wk1) | De bevruchting: de bevruchte eicellen vervolgen hun weg naar de twee baarmoederhoorns (één aan de linkerzijde en één aan de rechterzijde van de buik) |
Dag 8-14 (wk2) | De embryo’s verdelen zich gelijkmatig over de twee baarmoederhoorns. Aan het begin van de dracht is het embryo 4-cellig en aan het eind 64-cellig. |
Dag 15-21 (wk3) | Het embryo ontwikkelt zich tot een minuscule foetus: hij krijgt een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Op dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand (uterus). Door de hormonale veranderingen en de spanning in de baarmoeder kan de teef last hebben van ochtendmisselijkheid en/of niet willen eten. |
Dag 22-28 (wk 4) | De ontwikkeling van de foetus gaat verder: hij groeit van 5-10 mm tot 14-15 mm. Dit is ook de fase waarin de ontwikkeling van de organen is begonnen. De foetus is nu erg kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Voorzichtigheid is dus geboden! |
Dag 29-35 (wk 5) | De organen zijn nu compleet en de foetus gaat meer op een pup lijken: hij krijgt tanden, snorharen, tenen en nagels. In deze fase wordt ook het geslacht bepaald, de kleur van de huid en gaan de oogjes dicht (waren eerst open). De foetus is nu minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. |
De 1e helft van de dracht bij Fee
Week 1 t/m 5 (dag 0-35)
Periode: 26 oktober 2020-29 november 2020
Na de dekking begon het wachten, wachten en nog eens wachten. De eerste twee weken van de dracht is er weinig te zien aan Fee. Wel is ze erg aanhankelijk. Het liefst gaat ze de hele dag mee op stap, maar dat is natuurlijk niet mogelijk. Haar eetlust is ook wat wisselend, maar gelukkig is ze wel goed blijven eten. Verder heeft ze veel zin in apporteren. Het ene na het andere speeltje moest en zou worden geapporteerd. Ook haalt ze iedere avond alle botten uit de mand om uitgebreid op te kauwen en te knagen. Aan het einde van de avond is de chaos compleet en ligt het hele huis overhoop met speeltjes en een hele hoop 🦴🦴🦴.
Gedurende derde week werd het voor Fee allemaal wat lastiger. Door de ochtendmisselijkheid en de hormonale veranderingen heeft ze weinig zin in haar brokken. Daarom bieden we haar meerdere keren per dag eten aan en eet ze uiteindelijk wel wat ze moet eten. Gelukkig is en blijft Fee een blij ei. Ze geniet volop van de wandelingen en de vele knuffelmomenten.
En net als bij ons vrouwen heeft Fee zo haar “zwangerschapsgravings” hihi. Het liefst snoept ze de hele dag door. Een lekkernij laat ze dan ook zeker niet links liggen en zijn (itt de brokken) zo verdwenen 😇. Zou dit dan toch een teken zijn geweest van een mogelijke inkapseling en het begin van de dracht …?
Aan alle onduidelijkheid en onzekerheid komt binnenkort een einde, want het moment van de echo komt steeds dichterbij. Spannend!!
Dag 30 van de dracht: de echo!
Tussen dag 26 en 32 kan palpatie plaatsvinden: het uitwendig voelen met de hand of de teef drachtig is. Tussen dag 28-35 kan de echo plaatsvinden.
We zijn nu bijna halverwege de dracht. Vandaag is dé dag waarop we het verlossende antwoord krijgen: zien we straks kloppende hartjes?!
Door de aangepaste coronamaatregelen is het bezoek dit keer anders dan normaal. Meestal neem ik iemand mee die samen met mij bij dit bijzondere moment aanwezig kan zijn, maar dit keer moest ik alleen. Eenmaal binnen in de praktijk is het toch allemaal een beetje spannend voor Fee. Ondanks dat ze iets onrustig is, blijft ze keurig staan tijdens de palpatie. De dierenarts voelt aan de buik. Alles is goed en…. er zijn pups aanwezig in de buik. YEEJJ!!
Om te kijken of alles goed gaat met de pups wordt er een echo gemaakt. Samen met de assistente heb ik Fee op het kussen op haar rug gelegd. En ondanks de voor haar toch wel onnatuurlijke positie blijft ze braaf liggen én kwispelen. Ondertussen gaat de dierenarts op zoek naar het eerste vruchtblaasje, en ja hoor! Op het beeld verschijnt het 1e eerste kleine mini-pupje met een kloppend hartje!! Ik kan mijn geluk niet op!! Fee en Bolle worden nu dus echt mama en papa. 😍😍
Op de foto is een kopje te zien en 4 kleine stompjes (de pootjes). Ze zijn nu ongeveer 2,5 cm groot (ter grootte van een pindadop). De hartjes zijn een van de eerste organen die worden gevormd. Deze zijn nu 0,4 cm groot (een heel klein erwtje). Het is allemaal nog ontzettend klein en bijna niet voor te stellen dat dit straks een pupje is. Wat het geslacht is, is op de echo niet waarneembaar.
Wanneer de pups geboren zijn, maak ik graag bekend hoeveel pups er zijn en wat het geslacht is. Tot die tijd blijft dit nog een mysterie! In de tussentijd is het mijn taak om ervoor te zorgen dat Fee voldoende blijft eten en drinken. Gelukkig neemt haar eetlust weer toe en ben ik begonnen met bijvoeren. Voeding is nu niet alleen heel belangrijk voor Fee zelf, maar ook voor de verdere groei en ontwikkeling van de pups in de baarmoeder. Ze krijgt daarom vanaf nu elke week 10-15% meer voer en we gaan haar brokken vervangen door puppybrokken. Zo heeft ze gedurende de dag meer energie.
De dracht | Een schematisch overzicht van de laatste weken tot aan de bevalling |
---|---|
Dagen/weken | Ontwikkelingen |
Dag 36-42 (wk6) | De 2e helft van de dracht is in volle gang. Vanaf nu zullen de pups alleen nog maar groeien, groeien en nog eens groeien tot aan de geboorte. En dit geldt ook voor de buikomvang van de teef. |
Dag 43-49 (wk7) | Dat de pups ook deze week blijven groeien, is steeds meer zichtbaar bij de moederhond. De buikomvang blijft groeien en het buikhaar begint iets te verdwijnen (zodat de pups later goed kunnen drinken). |
Dag 50-56 (wk8) | Een bijzondere week is aangebroken: de bewegingen van de pups zijn nu goed voelbaar en óók zichtbaar! Door de groei van de pups, ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik en kan de maag van de moederhond in de verdrukking komen. De maaltijden moeten vanaf nu meer verspreid over de dag worden gegeven. |
Dag 57-63 (wk 9) | Vanaf dag 57 zijn de pups levensvatbaar. De pups nemen nu echt alle ruimte in beslag en hierdoor kan de eetlust minder worden. Soms kan dit ook één van de tekenen zijn dat de bevalling nadert. Door dagelijks de temperatuur bij de moederhond te meten, krijg je iets meer zekerheid. Wanneer deze ongeveer 0,5-1,0 graad daalt, zal de eerste pup veelal binnen 24 uur worden geboren. |
De bevalling | Vanaf het moment dat de daling van de temperatuur is waargenomen, is het monitoren van de teef erg belangrijk. De eetlust kan helemaal verdwenen zijn, ze kan gaan rillen en hijgen, erg onrustig worden en uiteindelijk weeën gaa krijgen. Om alles goed te laten verlopen, is een rustige en serene omgeving een must(!), zodat de teef in alle rust op een veilige plek haar pups kan werpen. |
De 2e helft van de dracht bij Fee
Week 6 & 7 (dag 35-49): de pups groeien!
Periode: 30 oktober 2020-13 december 2020
Met Fee gaat het heel goed. Ze eet inmiddels puppybrokken en is goed aangekomen. Tijdens de dracht zijn er drie dingen die ik wekelijks noteer.
Fee wordt minimaal 2x per week gewogen (toen ze wat minder at, deed ik dit vaker) én ik meet 2x per week haar buik- en borstomvang.
De eerste 5 weken gebeurt er meestal vrij weinig en ook bij Fee was er nog niets zichtbaar. Hierin kwam begin week 6 verandering. De eerste stijging in de meetresultaten is een feit. Een mooi moment, want het is een teken dat de pups nu echt beginnen te groeien!
Week 7 van de dracht zijn we niet alleen gestart met het optuigen van onze kerstboom, maar ook met het puppyproof maken van onze woonkamer. De pups zullen vanaf het moment dat ze geboren worden tot het moment dat ze weggaan onderdeel zijn van ons huishouden en de roedel. De eerste periode slapen de pups in de werpkist bij mama Fee. Een veilige, stressvrije en warme plek waar ze in alle rust kunnen wennen aan hun nieuwe leven buiten de baarmoeder. Ook zijn de commode, de weegschaal en alle andere kraambenodigdheden weer van zolder gehaald. Uiteraard moeten de pups nu nog wel een aantal weken in de buik van mama Fee blijven zitten, maar Fee kan alvast op ontdekkingstocht in haar nieuwe verblijf. En misschien herinnert ze zich nog wel iets van toen ze zelf héél klein was…
Week 8 & 9(dag 49-dag 63): De laatste loodjes!
Periode: 14 december 2020-28 december 2020
Met Fee gaat het goed! Aan het begin van week 8 lag ze heel lief in haar mandje en liet ze me haar buik zien. En met een reden! De eerste bewegingen van de pups waren niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar. Zo geweldig om dit weer van dichtbij mee te kunnen maken.
Gedurende de laatste week van de dracht staat alles in het teken van rust. Omdat we merken dat Fee het fysiek zwaarder krijgt, hebben we de duur van wandelingen wat ingekort. Ze wandelt nog steeds vrolijk mee met de roedel, maar maakt ook af en toe gebruik van de hondenkar die we weer in gebruik hebben genomen.
Verder hebben we ook weer alles gereed gemaakt voor de komst van de pups. Alle handdoeken, kleedjes en speeltjes zijn gewassen en de puppybandjes liggen klaar om bij de pasgeborene om te doen. Alle overige (noodzakelijke) benodigdheden hebben we in huis gehaald.
Vanaf nu is het aftellen tot de dag van de bevalling…
Dag 61 en 62 van de dracht: de pups zijn geboren!
Op 2e kerstdag waren de eerste tekenen van een naderende bevalling een feit. Vroeg in de ochtend hebben we bij Fee een temperatuurdaling geconstateerd. De gehele dag voelde ze zich niet goed. In de avond begonnen de weeën en om 23.45 uur was de 1e pup geboren. In totaal heeft Fee 8 gezonde pups gekregen. Alle pups zijn reeds gereserveerd.
Voor meer informatie over het aankomende nest van Fee en Bolle, kunt u op de onderstaande links klikken: