De dracht: nest Pip & Upke

Het worden spannende tijden…!! Is Pip drachtig of niet?!?

Week 1 t/m 5 (dag 0-35)
Periode: 24 juni 2018-29 juli 2018

Nadat de bevruchting in de 1e week (dag 1-7) heeft plaatsgevonden, vervolgen de bevruchte eicellen hun weg naar de twee baarmoederhoorns (één aan de linkerzijde en één aan de rechterzijde van de buik). In de 2e week (dag 8-14) zullen de embryo’s zich gelijkmatig verdelen over de twee baarmoederhoorns, zodat elke foetus gelijke kansen heeft. Aan het begin van de dracht is het embryo 4-cellig en aan het eind 64-cellig.

Update Pip. We zijn nu op dag 10 van de dracht en de dekking is inmiddels 2 weken geleden. Pip lijkt iets aanhankelijker te zijn, maar dat hoeft nu nog helemaal niets te zeggen. En soms ga je ook dingen zien, omdat je zo graag hoopt dat het is gelukt.

Pip – dag 10

In de 3e week (dag 15-21) ontwikkelt het embryo zich tot een minuscule foetus: hij krijgt een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Op dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand (uterus). Dit is ook het moment waarop je iets kunt gaan merken aan de teef: ze kan last hebben van ochtendmisselijkheid en/of niet willen eten als gevolg van de hormonen en de spanning in de baarmoeder.

Update Pip. Bij Pip heb ik op dag 21 inderdaad gemerkt dat het inkapselen is begonnen (ze heeft wat afscheiding gehad en heeft veel last van ochtendmisselijkheid/verminderde eetlust).

In de 4e week (dag 22-28) gaat de ontwikkeling van de foetus verder en groeit hij van 5-10 mm tot 14-15 mm. Dit is ook de fase waarin de ontwikkeling van de organen is begonnen. De foetus is nu erg kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Voorzichtigheid is dus geboden!

In de 5e week (dag 29-35) is de laatste fase in de ontwikkeling van de foetus begonnen: de organen zijn nu compleet en de foetus gaat meer op een pup lijken: hij krijgt tanden, snorharen, tenen en nagels. In deze fase wordt ook het geslacht bepaald en de kleur van de huid. De oogjes gaan dicht (waren eerst open) en de foetus is nu minder gevoelig voor invloeden van buitenaf.

Update Pip. Bij Pip zijn de melkklieren zich zichtbaar steeds meer en meer aan het ontwikkelen. Dit is een goed teken (maar kan ook nog altijd een teken van schijndracht zijn).
Tussen dag 26 en 32 kan palpatie plaatsvinden: het uitwendig voelen met de hand of de teef drachtig is. Tussen dag 28-35 kan de echo plaatsvinden.

Dag 32 van de dracht: het moment van de waarheid!

We zijn nu halverwege de dracht en vandaag ben ik met Pip op pad geweest naar de dierenarts voor een echo. Bij binnenkomst werd de dierenarts – zoals altijd(!) – uitgebreid begroet.

Allereerst heeft de palpatie plaatsgevonden. De dierenarts en de co-assistente hebben gevoeld of en hoeveel vuchtblaasjes ze konden vinden. Beiden hebben hun antwoorden opgeschreven op een apart blaadje. Voor mij was dit ook een spannend moment, want hun antwoorden werden voor mij nog eventjes geheim gehouden! Op dat moment kon het antwoord dus ook nog altijd “0” zijn.

Na de palpatie werd Pip op het kussen op haar rug gelegd. Pip bleef rustig liggen en liet alles over zich heen komen. En toen begon de zoektocht naar een 1e vruchtblaasje! Eerst kwam de blaas in beeld en daarna was het eerste gevulde vruchtblaasje met een mini-pupje gevonden!! Het is ontzettend bijzonder om het eerste beeld van een kloppend hartje te kunnen zien. Pip is dus officieel drachtig!!!!!!! Ik ben zóóóóóóó intens blij!! 😍😍

De rode pijl wijst naar een foetus.

De pups zijn nu 2,74 cm groot (ter grootte van een pindadop). De hartjes zijn een van de eerste organen die worden gevormd. Deze zijn nu 0,45 bij 0,38 cm groot (een klein erwtje). De foetussen zijn nog ontzettend fragiel, maar lijken nu steeds meer op een pup. Op de echo kon je ook goed de vorm van het kopje zien en de stompjes (pootjes). Het geslacht is met een echo niet waarneembaar, omdat de beenderen nog niet voldoende zijn ontwikkeld. Dit blijft dus tot aan het moment van de geboorte een mysterie.

Wanneer de pups geboren zijn, maak ik graag bekend hoeveel pups er zijn. Tot die tijd houden Pip en ik dit nog even geheim! In de tussentijd is het mijn taak om ervoor te zorgen dat Pip voldoende blijft eten (en drinken uiteraard). Gelukkig neemt haar eetlust weer toe. Ook ben ik haar gaan bijvoeren, omdat voeding essentieel is voor de verdere groei en ontwikkeling van de pups in de baarmoeder. Pip krijgt daarom elke week 10-15% meer voer.

Het is te hopen dat de temperaturen buiten wat gaan normaliseren, zodat de verdere dracht voor Pip wat prettiger verloopt én het op de dag van de geboorte niet zo snikheet is!

Week 6 (dag 35-42): de pups beginnen te groeien!
Periode: 29 juli 2018-5 augustus 2018

De 2e helft van de dracht is in volle gang. Vanaf nu zullen de pups alleen nog maar groeien, groeien en nog eens groeien tot aan de geboorte. En dit geldt ook voor de buikomvang van Pip.

Update Pip. Sinds de dekking heeft plaats gevonden, meet ik 2x per week de borst- en buikomvang van Pip en weeg ik haar. Op dag 35 van de dracht (3 dagen na de echo!) heb ik voor het eerst een stijging gezien in de meetgegevens 😃💗
Gedurende de 6e week is Pip namelijk 1,5 kg zwaarder geworden! Dat de pups nu echt groeien, is ook goed te merken aan Pip, want ze heeft héél véél honger (ze eet nu zo’n 20-25% meer dan normaal). Ze krijgt ook af en toe wat vis/zalmolie. Pip is hier dol op en het is bovendien hartstikke goed voor haar gewrichten, spieren, vacht én immuunsysteem!

Pip 5,5 week drachtig.

Week 7 (dag 42-49): De voorbereidingen zijn getroffen
Periode: 5 augustus 2018-12 augustus 2018

Dat de pups ook deze week blijven groeien, is steeds meer zichtbaar bij de moederhond. De buikomvang blijft groeien en het buikhaar begint iets te verdwijnen (zodat de pups later goed kunnen drinken).

Update Pip. De 2e hittegolf is voorbij! Het wordt eindelijk koeler en dat is fantastisch nieuws voor Pip (en de rest van Nederland)!!! Wat heeft ze het de afgelopen 2 weken moeilijk gehad. Nu de temperatuur buiten is genormaliseerd, kan Pip zich gaan voorbereiden op de laatste 2 weken.

Ook ik heb de nodige voorbereidingen getroffen. De woonkamer is inmiddels omgetoverd tot kraamkamer. De werpkist, de commode, de puppyweegschaal en allerlei andere benodigdheden zijn tevoorschijn gehaald.
Zo kan Pip alvast wennen aan een andere omgeving, andere spullen en langzaamaan haar plekje vinden om en nabij de werpkist. In het begin was Pip het er niet mee eens dat de woonkamer een een metamorfose heeft gekregen. Gelukkig is dit nu veranderd, want de laatste tijd is Pip steeds meer te vinden in de kraamkamer.
Het is inmiddels haar vaste slaap- en rustplek geworden!

Van de werpkist moet Pip nu nog niets weten. Ze besnuffelt deze wel af en toe, maar daar blijft het bij. De andere honden zijn wel heel erg geïnteresseerd in de “nieuwe” slaapplek en maken daar ook graag gebruik van. 😄😄

Week 8 (dag 49-dag 56): De pups zijn actief!
Periode: 12 augustus 2018 – 19 augustus 2018

De 8e week van de dracht is altijd een bijzondere week: de bewegingen van de pups zijn nu goed voelbaar en óók zichtbaar! Door de groei van de pups, ontstaat er ook steeds meer plaatsgebrek in de buik en kan de maag van de moederhond in de verdrukking komen. Het is verstandig de maaltijden meer verspreid over de dag te geven (Pip krijgt nu 4x per dag eten!).

Update Pip. Deze week heb ik bij Pip voor het eerst de bewegingen van de pups kunnen voelen!! Nadat ik een tijdje mijn hand op haar buik heb gelegd, voel je van alles draaien: een kopje/kontje en/of een paar pootjes… zo mooi!! 😍😍
Ook zijn de bewegingen zichtbaar. Als Pip gezellig komt buurten, dan zie ik na verloop van tijd (tussen de ademhalingen door) af en toe iets bewegen. Soms lijkt het wel spitsuur en zijn ze enorm actief!

Dat de pups actiever worden, merk ik ook aan Pip. Ze neemt steeds meer haar rust, slaapt veel en af en toe hoor ik wat gekreun en zit een pupje haar waarschijnlijk wat dwars. Het maken van lange wandelingen wordt voor Pip wat te zwaar. Omdat de andere honden wel hun beweging nodig hebben én Pip altijd graag mee wil, neem ik de hondenkar weer mee. Zo kan Pip tijdens de wandelingen zittend/liggend genieten van de rest van de wandeling en alles om haar heen. Geniaal toch!?! 😇

Week 9 (dag 56-63): De laatste week van de dracht is aangebroken…
Periode: 19 augustus 2018 – 26 augustus 2018

De pups nemen nu echt alle ruimte in beslag en hierdoor kan de eetlust minder worden. Soms verdwijnt de eetlust en dat is dan ook één van de tekenen dat de bevalling nadert. Wat iets meer zekerheid geeft, is het dagelijks meten van de temperatuur bij de moederhond. Wanneer deze ongeveer 0,5-1,0 graad daalt, zal de eerste pup veelal binnen 24 uur worden geboren.

Update Pip. De werpkist heeft de aandacht van Pip getrokken. Ze heeft er voor het eerst een minidutje in gedaan. Yes!

Dag 57 van de dracht: een laatste check bij de dierenarts
Vanaf vandaag zijn de pups levensvatbaar en om er zeker van te zijn dat alles goed gaat met Pip en de pups, zijn we vandaag voor de laatste keer bij de dierenarts geweest. Ook is er nog een laatste echo gemaakt. Deze leverden hele mooie beelden op: de ruggengraatjes, longen en hartjes (nu ter grootte van een duimkootje) zijn goed ontwikkeld en waren zeer goed te zien. Na afloop heeft Pip nog een uitgebreid rondje gemaakt langs alle assistentes. Bij de dierenkliniek zijn ze dol op Pip en Pip… die geniet van alle aandacht!

Het is nu aan Pip om aan te geven wanneer ze klaar is voor de bevalling. Tot die tijd is en blijft het wachten…

De zelfgemaakte puppybandjes liggen klaar (het aantal kleuren zegt overigens niets over het aantal pups!).

Dag 60+61 van de dracht: de pups zijn geboren!
Op dag 60 is de temperatuur van Pip gaan dalen en dus het teken dat de pups binnen 24 uur geboren zullen worden. Gedurende de dag werd Pip steeds onrustiger: ze at niet meer, ze begon heel veel te graven en te hijgen. Ondanks dat, hebben Pip & ik (!) gelukkig nog een goede nacht kunnen maken.

De volgende ochtend (dag 61) was het spannend, want vandaag ging het gebeuren. De vraag was nu: wanneer…?!? Omdat het 1e nestje van Pip ook op dag 61 was geboren rond de lunch, hield ik daar dit keer weer rekening mee. En ja hoor, rond 13:45 uur had Pip de eerste perswee! De eerste pup zal binnen 45 minuten geboren en dit was ook zo. Iets na 14:00 uur gaf Pip het levenslicht aan een teefje! Ruim een uur later werden 2 reutjes geboren. De laatste pup heeft een héle lange weg afgelegd en na 2,5 uur te hebben gewacht, was daar eindelijk de laatste reu! Pip en de pups maken het goed!!🐾🐾🐾🐾

Voor meer informatie over de geboorte, klik dan hier.

Meer informatie over het zomernest 2018: