De dracht: Fee & Seppel

De komende weken worden weer spannend.
Het is afwachten tot de echo die zal aangeven of Fee drachtig is.

Graag geef ik alvast wat informatie over de eerste weken van de dracht en wat ons is opgevallen bij Fee.

Week 1 t/m 5 (dag 0-35): de eerste weken van de dracht
Periode: 5 februari 2023 t/m 9 april 2023

Zoals elk beginstadium bij een dracht, begint deze met de bevruchting: de bevruchte eicellen vervolgen hun weg richting de twee baarmoederhoorns (één aan de linkerzijde en één aan de rechterzijde van de buik). De embryo’s zullen zich gelijkmatig verdelen over deze twee baarmoederhoorns. In week 3 van de dracht ontwikkelt het embryo zich tot een minipupje: hij krijgt een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Halverwege week 3 nestelen de embryo’s zich, zodat ze zich daarna verder kunnen ontwikkelen in een warme en veilige omgeving: in de buik van de mama. In week 4 ontwikkelen de organen van de foetus zich verder en dit is gereed in week 5: de foetus lijkt nu op een pup; het geslacht wordt bepaald en de kleur van de huid.

De eerste helft van de dracht bij Fee

We wachten in spanning af (gemaakt door onze kleine Picasso)

De eerste weken zijn zoals altijd super spannend! In deze periode proberen we Fee zoveel mogelijk te ondersteunen en geven we haar eten, als ze daar trek in heeft. Net zoals tijdens de vorige dracht was Fee niet lekker. De eerste 4 weken had Fee nauwelijks trek. Gelukkig heeft ze wel elke dag minimaal één maaltijd gegeten en uiteraard wat snoepjes.
Opvallend was dat ze weer veel kauwbehoefte had. Alle botjes zijn de revue gepasseerd. Fee wilde ook heel graag geaaid worden, lag veel bij onze voeten en had minder zin om te spelen.

Na week 4 begon alles te veranderen. Fee kreeg weer trek en wilde juist eten. Sterker nog, ze at alles wat in haar buurt kwam zo ook de restjes eten die onze dochter vaak laat vallen tijdens haar eetmomenten (iets wat Fee normaal overigens nooit doet). Ook hebben we opgemerkt dat de tepels van Fee zijn gezwollen en ze wat slijm heeft verloren, iets wat kan gebeuren als er daadwerkelijk sprake is van een dracht. Uiteraard zijn dit hele positieve signalen, maar om zeker te weten of deze signalen hét teken zijn van een dracht, hebben we binnenkort een echo. Deze zal uitsluitsel geven of Fee drachtig is of niet…

Dag 33 van de dracht: de echo!
Tussen dag 26 en 32 kan palpatie plaatsvinden: het uitwendig voelen met de hand of de teef drachtig is. Tussen dag 28-35 kan de echo plaatsvinden.

Vandaag is het eindelijk zover. Het is bijna 5 weken geleden dat de dekking tussen Fee en Seppel heeft plaatsgevonden.

Na een aantal weken afwijkend gedrag bij Fee te hebben gezien, zijn we vandaag bij de dierenarts geweest. Eenmaal bij de dierenarts werd Fee uitgebreid begroet door de assistenten en dierenartsen bij de dierenkliniek Anicura te Ermelo. Zo fijn om te voelen hoe welkom we zijn en hoe lief ze zijn voor en met Fee.
Eenmaal binnen in de spreekkamer stond de echo al klaar. Zo spannend weer! Uiteraard heeft Fee eerst even kennis kunnen maken met de dierenarts waarna ze haar nog even hebben gecontroleerd. Daarna hebben we Fee rustig op haar rug gelegd en konden we gaan kijken of we een mini pupje konden spotten. En ja hoor! We zien een fantastisch mooi beeld. Een ruggegraatje, staart, pootjes, kop en oren. Ook de navelstreng was weer goed zichtbaar.
Het allermooiste was toch wel het hartje/de hartjes. We zagen niet alleen mooie kloppende hartjes op het beeld, maar we hebben het ook mogen horen. Zo bijzonder om te zien en nu ook te weten dat er nieuw leven groeit in de buik van mama Fee.
Van wat we op beeld hebben gezien, zijn alle vruchtzakjes gevuld en zijn alle embryo’s van een gelijk formaat. Ik ben heel trots op de aanstaande ouders Fee & Seppel! Als alles goed blijft gaan met Fee, verwachten we begin mei de pups.

Wanneer de pups geboren zijn, maak ik graag bekend hoeveel pups er zijn. Ook weten we dan wat het geslacht is. Tot die tijd blijft dit nog een mysterie! In de tussentijd is het mijn taak om ervoor te zorgen dat Fee voldoende blijft eten en drinken. Haar eetlust is weer helemaal terug. Erg belangrijk, niet alleen voor Fee zelf, maar ook voor de verdere groei en ontwikkeling van de pups in haar baarmoeder. Fee krijgt daarom vanaf nu elke week 10-15% meer voer (puppybrokken). En uiteraard krijgt Fee ook elke dag iets lekkers, want net zoals wij vrouwen mag ook Fee af en toe heerlijk genieten van haar “zwangerschapscravings” 🦴🦴🦴 Uiteraard blijven we met Fee ook lekker wandelen, zo lang het kan apporteren en heel veel knuffelen. Want dat laatste, is favoriet bij Fee!

Een mini pupje en als je goed kijkt zie je ook een oortje 🥰

De tweede helft van de dracht bij Fee

Week 6 & 7 (dag 35-49): de pups groeien en de buik van Fee ook!
Periode: 9 april t/m 22 april 2023

Fee doet het super goed en zit lekker in haar vel. We merken langzaamaan dat het verloop nu anders is dan bij haar eerste nestje. Wat we vooral zien, is dat ze aanzienlijk meer is aangekomen (haar ribben zijn nog altijd goed voelbaar!), omdat haar eetlust echt stukken beter is. Sterker nog, ze wilt ook heel graag mee eten met ons: wat fruit of groente, dat eet ze maar al te graag.
Lekker met ons allen mee wandelen, doet Fee ook nog steeds. De takken die ze onderweg vindt, zijn niet veilig, want alles moet mee hihi.

Zoals tijdens elke dracht, wordt Fee ook nu weer vanaf het begin 2x in de week gewogen en meten we haar borst- en buikomvang. Dat de pups groeien, is duidelijk te zien aan Fee. Ze begint het dan ook wat zwaarder te krijgen. De pups nemen inmiddels behoorlijk wat ruimte in beslag in de buik van hun mama.
Desondanks komt Fee nog altijd af en toe met een van haar speeltjes aangelopen, omdat ze toch even wilt spelen. Maar het allerfijnste zijn de knuffels die ze heel vaak bij ons komt halen. Fee wilt dolgraag geaaid worden, het liefst als ze op haar rug ligt. En ik heb dan een heel mooi beeld, want sinds het eind van week 7 zijn de bewegingen voor mij ook voel- en zichtbaar! Zo mooi om te zien dat er zoveel leven is in haar buik.

Fee aan het begin van week 6

Week 8 & 9 (dag 49-63): de laatste loodjes!
Periode: 23 april t/m 7 mei 2023

De laatste twee weken zijn aangebroken. Fee doet het fantastisch! Ze is zo ontzettend lief, super aanhankelijk en ondanks alle ongemakken heel vrolijk. In week 8 is haar buikomvang weer iets toegenomen. Ze blijft héél véél eten en is zich beetje bij beetje aan het voorbereiden op de komst van de pups. Ook merk je aan haar dat ze steeds lastiger een fijne houding kan aannemen, want de pups beginnen behoorlijk in de weg te zitten. En alsof dat nog niet ongemakkelijk genoeg is, zie ik ook regelmatig schopjes en bewegingen in de liezen van Fee. Je ziet haar dan even opkijken om bevestiging te vragen of alles goed is.

Zoals bij elk nestje hebben we ook nu de woonkamer omgetoverd tot kraamkamer en hebben we flink wat meubels weggeschoven. Het resultaat mag er zijn, want we hebben weer een fijn plekje gecreëerd voor Fee en haar pups. Fee zoekt steeds vaker haar kussen op die we naast de werpkist hebben gelegd. Zo onwennig als ze was bij haar eerste nestje, zo op haar gemak is ze nu. En dat is oh zo belangrijk, want een fijne bevalling in een serene omgeving is wat we haar gunnen.

Om alle voorbereidingen compleet te maken zijn alle handdoeken en dekentjes weer gewassen, de puppybandjes gemaakt en ligt alles klaar voor de bevalling.
Het is nu wachten tot de eerste pup zich laat zien… Spannend!

Dag 61 van de dracht: de pups zijn geboren!
Op Bevrijdingsdag zijn de pups van Fee en Seppel geboren. De bevalling heeft dit keer wel langer geduurd dan bij het eerste nestje van Fee. Fee had een dag eerder de temperatuurdaling. De nacht die volgde was erg onrustig, veel graven, hijgen en niet lekker kunnen liggen. Nadat Fee een rustpauze had genomen, begonnen rond 12.45 uur de eerste weëen. Enige tijd daarna is om 13.25 uur de eerste pup geboren. In totaal zijn er 8 pups geboren.

Voor 6 pups hebben we al een baasje gevonden. Wij zoeken nog een baasje voor 2 pups. Heeft u interesse in een Barbetpup, dan kunt u contact met ons opnemen.

Wilt u meer weten over de aanstaande ouders, dan kunt u hieronder klikken:

* De ouders: Fee & Seppel
* De dekking: Fee & Seppel
* De geboorte: Fee & Seppel