Vachtverzorging & trimmen

Jong geleerd, is oud gedaan! Dat geldt ook voor de vachtverzorging van uw Barbet.

Een Milliers de Boucles pup heeft vanaf de leeftijd van 5/6 weken al kennis gemaakt met de trimsalon hier aan huis. Op deze jonge leeftijd worden de pups al ondergedompeld in de wondere wereld van het trimmen. Ze worden gewassen, droog geblazen (met de handföhn), de nageltjes worden bijgeknipt en ze worden geborsteld.

Vachtverzorging
Het goed onderhouden van de vacht van uw Barbet is ontzettend belangrijk. De vacht van een Barbet verhaart niet, maar er ontstaan altijd klitten (of zogenoemde klittenbolletjes). Om te voorkomen dat de krullen ontzettend in de klit (vervilt) raken, moet u de hond regelmatig borstelen. Het is afhankelijk van het type Barbetvacht en veelal ook de lengte van de vacht hoe vaak u een borstelbeurt moet herhalen. Over het algemeen is een goede borstelbeurt iedere 1 a 2 weken nodig.


Bij het niet goed onderhouden van de vacht, kan deze vervilt raken. Niets is zo pijnlijk voor een hond als een vacht die is vervilt. Bovendien kan een vacht die vervilt is, ook enorm gaan stinken en mogelijk huidproblemen veroorzaken.

Naast het herhalen van een goede borstelbeurt, helpt het regelmatig (liefst elke dag) schoonblazen van de vacht van uw hond met een zogenoemde waterblazer bij het klitvrij houden van de vacht. Anders dan de naam doet vermoeden, is de waterblazer niet alleen geschikt om de vacht droog te blazen, maar ook om deze schoon te blazen. Mijn ervaring is dat een Barbet na een flinke bos- of strandwandeling het ‘halve’ bos of strand meeneemt naar huis. Dan is een waterblazer een uitkomst.

De waterblazer

Het wassen van de vacht van uw Barbet moet u niet te vaak doen. U kunt uw Barbet eens in de 2 à 3 maanden wassen met een goede shampoo en een conditioner. Belangrijk is dat alle zeepresten goed zijn weggespoeld. Na een wasbeurt zal het borstelen vaak ook weer makkelijker gaan (de vacht van uw Barbet is dan minder vet).
Mocht uw Barbet met lekkere modderpoten thuiskomen, dan kan even afspoelen met de tuinslang ook voldoende zijn. Een keertje vaker wassen als uw Barbet net op een stinkdier lijkt, is natuurlijk geen probleem.

Trimmen
U kunt uw pup het beste voor het eerst kunt laten trimmen wanneer hij/zij tussen de 5 en 7 maanden oud is. Ook na deze trimbeurt geldt dat u de vacht van uw Barbet goed blijft onderhouden. De vacht van uw Barbet zal namelijk veranderen naarmate hij/zij ouder wordt. Dit zie je met name wanneer uw Barbet ca. 9/10 maanden oud is.


Naar de hondentrimsalon
De vacht van uw Barbet kunt u (laten) knippen of scheren. Mijn advies is om uw hond elke 2 à 3 maanden te (laten) trimmen. Als u de hond laat trimmen, zoek dan een trimsalon die bekend is met het ras, zodat uw
hond zijn “Barbet-look” houdt.

Mijn trimsalon: Trimsalon Duizend Krullen
U kunt uw pup door mij laten trimmen. Mijn liefde voor de Barbet komt namelijk niet alleen tot uiting in het fokken, maar ook in het trimmen. De metamorfose die de Barbet tijdens een trimsessie doormaakt, vind ik altijd geweldig om te zien. Dit wilde ik zelf ook kunnen doen! Daarom ben ik, na het volgen van een trimworkshop, in 2015 begonnen met het trimmen van mijn eigen honden. Niet veel later volgde ook Barbets van andere eigenaren. In 2022 ben ik officieel gestart met mijn eigen Trimsalon Duizend Krullen waarin ik uitsluitend Barbets trim.

Pip – na het trimmen

Trimmen & workshops
Tijdens het trimmen besteed ik veel aandacht aan de hond. Het is ontzettend belangrijk dat een hond zich op zijn gemak voelt tijdens het trimmen. Een trimsessie is immers een hele belevenis voor een hond (de hond wordt gewassen, drooggeblazen, ontklit en geknipt). Om het trimmen een prettige ervaring te laten zijn voor een pup of jonge hond, las ik tussentijds altijd een speelpauze in voor wat ontspanning. Uiteindelijk zal de hond het trimmen steeds makkelijker toelaten en over zich heen laten komen, waardoor de duur van de trimsessies uiteindelijk korter wordt.

Omdat elke Barbet anders is, is het steeds een uitdaging om de ultieme “Barbet-look” te creëren die past bij de hond, maar vooral ook  bij de wensen van zijn/haar baas. Wanneer het dan gelukt is en zowel hond als baas helemaal “happy” zijn, geeft dat altijd heel veel voldoening!

Voor meer informatie over het trimmen, klik hier.


Puppyworkshop vachtverzorging
Omdat een goede start in een trimsalon voor een pup erg belangrijk is, biedt ik speciale puppyworkshops aan. Samen met uw pup (leeftijd: 10-15/16 weken oud) gaan we stap voor stap kennis maken met het trimmen. U krijgt advies hoe u uw Barbet het beste kunt verzorgen, klitvrij kunt houden en kunt voorkomen dat de vacht vervilt! Voor deze workshop maakt u gebruik van uw eigen borstels die u bij mij kunt aanschaffen. Wilt u meer informatie over deze workshop en/of de benodigdheden voor de vachtverzorging van uw Barbet, klik hier.

Workshop vachtverzorging
Ervaart u problemen met het klitvrij houden van de vacht van uw Barbet? Dan is het mogelijk om een eenmalige workshop vachtverzorging te volgen. Tijdens de workshop gaan we de hond ontklitten en leg ik uit hoe u zelf kunt zorgen dat de hond klitvrij blijft.
Voor meer informatie over deze workshop, klikt u hier.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de vachtverzorging, het trimmen en/of workshops, klik dan op de onderstaande links:

* informatie trimsalon
* trimmen
* puppy workshop vachtverzorging (incl. contactformulier)
* workshop vachtverzorging Barbet (incl. contactformulier)
* workshop trimmen Barbet (incl. contactformulier)
* vachtbenodigdheden Barbet
* De Barbet als showhond