Vachtverzorging & trimmen

Het goed onderhouden van de vacht van uw Barbet is ontzettend belangrijk. De vacht van een Barbet verhaart niet, maar er ontstaan altijd klitten. Om te voorkomen dat de krullen ontzettend in de klit raken, moet u de hond regelmatig borstelen. Het is afhankelijk van het type Barbetvacht en veelal ook de lengte van de vacht hoe vaak u een borstelbeurt moet herhalen. Over het algemeen is een goede borstelbeurt iedere 1 a 2 weken nodig.

Bij het niet goed onderhouden van de vacht, kan deze vervilt raken. Niets is zo pijnlijk voor een hond als een vacht die is vervilt. Bovendien kan een vacht die vervilt is, ook enorm gaan stinken en mogelijk huidproblemen veroorzaken.

Naast het herhalen van een goede borstelbeurt, helpt het regelmatig schoonblazen van de vacht van uw hond met een zogenoemde waterblazer bij het klitvrij houden van de vacht. Anders dan de naam doet vermoeden, is de waterblazer niet alleen geschikt om de vacht droog te blazen, maar ook om deze schoon te blazen. Mijn ervaring is dat een Barbet na een flinke bos- of strandwandeling het ‘halve’ bos of strand meeneemt naar huis. Dan is een waterblazer een uitkomst.

De waterblazer

De vacht van uw Barbet kunt u (laten) knippen of scheren. Mijn advies is om uw hond elke 2 à 3 maanden te (laten) trimmen. Als u de hond laat trimmen, zoek dan een trimsalon die bekend is met het ras, zodat uw hond zijn “Barbet-look” houdt.

  • Mijn passie voor het trimmen

Mijn liefde voor de Barbet komt niet alleen tot uiting in het fokken, maar ook in het trimmen. De metamorfose die de Barbet tijdens een trimsessie doormaakt, vind ik altijd geweldig om te zien. Dit wilde ik zelf ook kunnen doen! Daarom ben ik, na het volgen van een trimsessie, begonnen met het trimmen van mijn eigen honden.

Trimmen is een echte hobby van mij geworden. Inmiddels heb ik een eigen trimruimte aan huis waarin ik regelmatig bezig ben met het trimmen van mijn eigen Barbets, maar ook van andere eigenaren.

Omdat elke Barbet anders is, is het steeds een uitdaging om de ultieme “Barbet-look” te creëren die past bij de hond, maar vooral ook  bij de wensen van zijn/haar baas. Wanneer het dan gelukt is en zowel hond als baas helemaal “happy” zijn, geeft dat altijd heel veel voldoening!

Pip – na het trimmen
  • Puppy-vachtverzorgingsworkshop

Wanneer de pups een week of 6 zijn, hebben zij hun eerste ’trimbeurt’ al gehad. Op deze jonge leeftijd worden de pups al ondergedompeld in de wondere wereld van het trimmen. Ze worden gewassen, droog geblazen (met de handföhn), de nageltjes worden bijgeknipt en ze worden geborsteld.

Alle nieuwe eigenaren hebben de mogelijkheid om bij mij een individuele Puppy-vachtverzorgingsworkshop te volgen wanneer de pup 10 weken oud is. U krijgt specifiek advies hoe u uw Barbet het beste kunt verzorgen, klitvrij kunt houden en kunt voorkomen dat de vacht vervilt! Voor deze workshop maakt u gebruik van uw eigen trimbenodigdheden. Deze zitten in het ‘MdB basis- en verzorgingspakket’.

Puppy vachtverzorgingspakket: grove kam, een zachte puppyborstel en een fijne borstel

Mocht u graag het puppy vachtverzorgingspakket willen bestellen, neemt u dan contact met mij op.

  • De eerste trimbeurt van uw Barbet

U kunt uw pup het beste voor het eerst kunt laten trimmen  wanneer hij/zij tussen de 5 en 7 maanden oud is. Ook na deze trimbeurt geldt dat u de vacht van uw Barbet goed blijft onderhouden. De vacht van uw Barbet zal namelijk veranderen naarmate hij/zij ouder wordt.

  • De trimsessie

Tijdens het trimmen besteed ik – zeker in het begin – veel aandacht aan de hond. Het is ontzettend belangrijk dat een hond zich op zijn gemak voelt tijdens het trimmen. Een trimsessie is immers een hele belevenis voor een hond (de hond wordt gewassen, drooggeblazen, ontklit en geknipt). Ook worden de nagels geknipt. Om het trimmen een prettige ervaring te laten zijn voor een pup of jonge hond, las ik tussentijds altijd een speelpauze in voor wat ontspanning. Uiteindelijk zal de hond het trimmen steeds makkelijker toelaten en over zich heen laten komen, waardoor de duur van de trimsessies uiteindelijk korter wordt.

  • Vragen of een afspraak maken?

Mocht u vragen hebben over de (vacht)verzorging of een afspraak bij mij willen maken voor het trimmen van uw eigen Barbet, dan kunt u uiteraard contact met mij opnemen.